A "szemléletváltók" eszköze

Fekete Gizella, Farkas Miklós, 2007. január 1. 12:11

Nem elegendők a piacot ellepő eszközök, alkalmazások, a bevezetésre váró üzletiintelligencia-rendszerek a fogadói oldal „intelligenciáját” is igénylik. Az ehhez szükséges szemléletváltás a hazai vállalatok többségénél még várat magára, bár vannak biztató jelek, s a gyártók javának jelenléte, valamint hazai partnereik szaporodó projektjei remélhetőleg példaként szolgálnak a még csaknem érintetlen területek, többek között az állam- és közigazgatás
intézményei számára is.
Cikkünkben a Business Objects magyarországi képviseletét kizárólagos disztribútorként ellátó Processorg Software 82 Kft. BI-bevezetési tapasztalataira támaszkodva tekintjük át a hazai helyzetet.

A versenyszféra vállalatai közül a versenyben maradni kívánók adatforrásai, informatikai rendszerei ma már – Klopfer Péter, a Business Objects értékesítési igazgatója szerint is – eljutottak arra az evolúciós fokra, ahol a vállalatirányítási vagy ügyfélnyilvántartó rendszerek, esetenként adattárházak szolgálnak adatforrásként a vállalat egészének hatékony működéséhez szükséges döntések meghozatalához.
Esetükben gyorsan előállítható riportok vehetik át a nagy időigényű manuális adatbegyűjtés és -elemzés helyét, amelyek folyamatos frissítésével az üzleti területek hatékonyságát, a szolgáltatás- vagy termékösszetételt stb. érintő elemzések is elvégezhetők.

Nem mind arany...

Kiváltképp az adattárházakat illetően akadnak nem célzatosan riportálásra előkészített, azt némileg megnehezítő adatbázisok, de Klopfer nem ezt, hanem inkább az adattárház-technológiára való áttérést látja problematikusnak. „Nehezen születnek meg az adatfeltöltéshez kijelölt rendszerekkel kapcsolatos, a folyamatos vagy időszakos adattöltésről szóló döntések, s ha mégis, szinte azonnal szembe találjuk magunkat az adattisztaság problémájával. A különböző rendszerekben lévő – eltérő struktúrájú, de értelmét tekintve azonos tartalmú információt a legkülönbözőbb formában hordozó – adatok közös adatbázisba való összefésülése, egységesítése, a duplikációk kiszűrése, a hiányzó adatmezők pótlása önmagában sem könnyű feladat, ám szükségességéről esetenként még ennél is nehezebb meggyőzni a döntéshozókat. Az adattisztítás meghatározott erőforrás-igényű és határozott döntéseket igénylő evolúciós folyamat, amelyen átlépve a betöltést követően felálló, nehezen kezelhető, a riportok szempontjából is kedvezőtlen adatstruktúra jelentősen megnyirbálja az adattárház alapú üzletiintelligencia-megoldások alkalmazásával elérhető előnyöket. Ahol azonban az adattárház-építés, -optimalizálás, adattisztítás stb. folyamatán túljutottak, ott már a működtetés sem okoz gondot.”

Szél és ellenszél

A Business Objects megoldásaira épülő BI-projektek megítéléséhez fontos tudni, hangsúlyozza Klopfer, hogy az üzembe helyezett rendszerek minden esetben teljesítik a rájuk rótt feladatokat, a körülmények „csupán” a riportálás teljesítményét befolyásolják. „A BO BI-megoldása egy jól megépített hajó. Hogy strukturált vagy szerteágazó, szétdarabolt adatforráson – viharban vagy napsütésben, apály vagy dagály idején – kell-e hajóznia, csak a sebességét befolyásolja. Adattárház hiányában, közvetlenül a napi munkákkal terhelt hardverekre támaszkodva, a rajtuk futó tranzakciós rendszerekből kényszerülve kinyerni a riportálás, elemzés szempontjából kedvezőtlen struktúrájú adatokat, nem várhatók gyors riportok.”

Szexepil

A piaci szereplők termékkínálata a segítségükkel végrehajtható feladatok tekintetében nem tér el lényegesen, de a technológia, a „felhasználóbarátság” és a portfólió teljessége már szempont lehet a választásnál.
A BO más piaci szereplők által nem alkalmazott, szemantikus rétegtechnológiája külön OLAP-kocka építése nélküli erős ad hoc riportálást eredményez; felhasználóbarát kezelést az Excel-szerű felület és a drag and drop technika biztosít. Az értékesítés fázisában ez utóbbi még kevésbé vonzó, de az üzembe helyezést kísérő oktatás végén a rendszer közvetlen felhasználói értékelik. Klopfer Péter tapasztalata szerint a technológiai szinkronizáció iránti igény ma ismét a „mindent egy kézből” beszerzést helyezi előtérbe. S mert a BO a BI  felsorolt megkülönböztető jegyeinek mindegyikét tekintve nemzetközi piackutatói felmérések szerint is élenjár, s rendszerkészletében nincsenek „lyukak”, az itt-ott ma már idehaza is megvillanó ilyen irányú igénynek is eleget tud tenni.

Hazai üzletvezetési gyakorlat

A hazai piac első számú BO-alkalmazói a nagyvállalatok, közülük is kiemelten a pénzintézetek, telekommunikációs cégek, de a középmezőny is mozgolódik. A Processorg értékesítési igazgatója szerint nem történt meg az évek óta várt nagy áttörés. Ennek oka egyrészt a BI alapjául szolgáló, az integrált irányítást támogató tranzakciós rendszereknek, valamint az átlátható működés igényének a gyakori hiánya, másrészt az alacsony, gyakorlatilag a pénzügy és controlling területére szűkülő riportálási igény. A cégek gazdálkodásának kulcsa gyakran még ma is az említettek kezében van, s a controlling inkább a mindennapokat, semmint a stratégia végrehajtását szolgálja. Így a havi, heti, napi controllingigényt jól megfogalmazva hosszú ideig maradhatnak változatlanok az egy alkalommal kifejlesztett riportstruktúrák. Az ERP-alkalmazóknál is ritkábban merül fel szélesebb körű, a HR, a marketing, az értékesítés, a logisztika stb. területét érintő riportingigény, mivel a vezetés úgy gondolja, hogy ezek állásáról elég a controllingjelentésből tájékozódnia. Nincsenek elemzési és a meglévő rendszer által már csak pluszfejlesztésekkel, vagyis magas költséggel kielégíthető igények, így a vezetők nem érzik indokoltnak a BI alkalmazását. Ma még nem divat az adatok folyamatos, széles körű elemzése, mert amíg a cégeket meglévő piacaik eltartják, erre nincsenek rákényszerülve.
A cégen belüli „evangelizáció” is ritka. Az üzleti területek egyfajta elszigeteltségben működnek, így a BI-t alkalmazók másokat is foglalkoztató kérdéseire a rendszerhasználat révén kapott válaszok nem gerjesztenek további igényeket. Ahol a vezetés integráltan kezeli a vállalat egységeit, s ezért folyamatosan igényli a különböző tevékenységi területekről érkező riportokat, elemzéseket, ott a Processorg gyakorlatában rendszeresen generálódhat rendszerbővítési igény. Az üzleti intelligencia alkalmazása Klopfer Péter szerint ezért nem iparág-, sokkal inkább vezetés- és csapatfüggő.

Élenjárók

A nemzetközi piacra törők, a telített piacokon valódi versenyhelyzetben lévők, a versenyhelyzetüket elsősorban
a versenytársak ügyfeleinek elcsábításával és a kisszámú „szabad gyök” megkötésével biztosítani tudók azonban – gyors marketinges, kereskedelmi, pénzügyi döntésekre kényszerülve – gyakorlatilag minden üzleti területükre kiterjesztik a riportálást, elemzik a piacot, helyzetüket, ügyfeleik szokásait stb., kutatják a jövőbeni teljesítményük szempontjából optimális lehetőségeket. A körükben gyorsan lezajlott szemléletváltást a versenykényszer katalizálta.
A verseny és az átláthatóság iránti igény pozitívan befolyásolhatja a BI hazai terjedését, amire azonban a szállítóknak már alig van befolyásuk.

Business Objects XI R2-portfólió

A portfólió elemei integrálhatók, de önállóan alkalmazva is megőrzik teljes funkcionalitásukat.
BI Portal – vállalati portál, amely alkalmas a riportok nézegetésére és paraméterek mentén történő frissítésére.
Set Analysis – halmazelméleti alapokon nyugvó elemzések támogatásának eszköze.

Riportingeszközök:

Crystal Reports – végfelhasználók számára készült, gazdag formavilágú, interaktív riportálóeszköz.
Web Intelligence – erőteljes web alapú ad hoc lekérdezőeszköz, amely tartalmazza a fúrási lehetőségeket is.
Desktop Intelligence – végfelhasználók gépére telepített riportáló-, elemzőeszköz, amely tartalmazza a fúrási lehetőségeket is.

Továbbá:

Csomagolt alkalmazások támogatása – legelterjedtebb ERP-k teljes adatrendszereinek összessége.
Developer Suite – igény szerinti alakítás, személyre szabhatóság eszközei és segédletei.
Scheduler – meglévő riportok frissítésére, nyomtatására, terítésére és a világhálón való publikálásra alkalmas szervermodul.
Designer – a tervezést és a döntéstámogató környezet felállítását egyszerűsítő és automatizáló, az adatbázisok, adattárak közötti kapcsolatok létrehozását, egyszerűsítését és közérthetővé tételét biztosító szoftvereszköz.
Central Management Console – információvédelmet szolgáló és rendszeradminisztrációt egyszerűsítő eszköz.
Business Objects Planning – a tervezés és teljesítménymenedzsment eszköze.

A Business Objects „fejlődéstörténete”

Az 1991 óta egyenletes ívű fejlődést mutató Business Objects a tíz éven túl nyereségesen növekvő vállalatok körében a 4. helyet foglalja el, árbevétele meghaladja az 1 milliárd dollárt. Termékei az adattárházak és adatpiaci alkalmazások kiépítésekor, az adatok megjelenítésekor és elemzésekor jutnak jelentős szerephez. Alkalmazásukkal az interneten keresztül is elérhetők, elkészíthetők, módosíthatók és terjeszthetők a legkülönbözőbb beszámolók és riportok.
Az egyenletes növekedés ívét a 2004-re az előző évit csaknem megduplázó árbevétel törte meg, amely a világszinten több mint 15 millió Crystal Reports-licencet értékesítő Crystal Decisions felvásárlásához köthető. Az eszköz továbbfejlesztett változata ma már a BO-portfólió teljes értékű tagja. Az adattárház-betöltő ETL eszközt gyártó Acta Technology 2002-es felvásárlásával kezdődő akvizíciós folyamat 2005-ös állomásán, az SRC megszerzésével tervezőeszközzel (Planning) gazdagodott a portfólió, s idén sor került az ehhez kiegészítő eszközt gyártó ALG akvizíciójára. Korábbi technológiai partnereik között is akadnak olyanok, akik ma már a BO-n belül folytatják munkájukat, s a meglévők némelyikének felvásárlására is sor kerülhet. Ugyanakkor a BO bájai sem hagyják hidegen a versenytársakat. Évek óta folyik találgatás az akvizíciójáról, s kérőként leggyakrabban az Oracle nevét említik.

Kulcsszavak: üzletiintelligencia

Üzlet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az OTP Mobil felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 16:20

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

A takarítóból lett kriptomilliárdos 10 dolláros Bitcoint hozott

Már szinte mindenki hallott vagy ismeri a kriptovaluták királyát, a Bitcoint, amit digitális aranynak is szoktak hívni. Sokan azzal is tisztába vannak, hogy 4 évente „felezés” van, ami április 20-án esedékes. A 73.000 dolláros rekordárfolyam sokakat elrémiszt, amire megoldást hoz egy szakértő piaci újitása.

2024. április 11. 16:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55